perjantai 8. joulukuuta 2017

Leinonen, Anne: Ilottomien ihmisten kylä (2014)



Nuori Aalo asuu kylässä, missä ruumiillista työtä arvostetaan ja kaikkea uutta vieroksutaan. Kylässä eletään maaseutumaisesti viljellen peltoja ja tehden kaikki työt käsin. Nauru ja leikki ovat kiellettyjä, sillä kylässä pelätään naurutautia, joka on kuolemaksi. Kylät on ympäröity muurilla, jonka toiselle puolelle kukaan ei saa mennä, eikä kukaan suostu kertomaan, mitä siellä on.
Aalo on kuitenkin utelias ja hän löytää sattumalta ullakolta kirjan, joka kertoo leikkimisestä, ja hän alkaa salaa opettaa toisille lapsille leikkejä. Leikkiminen loppuu kuitenkin lyhyeen, kun aikuisille selviää, mitä lapset puuhaavat. Kuitenkin uteliaisuus ei lopu siihen. Kun Aalo törmää outoon muukalaiseen, joka asuu rajan toisella puolella kaupungissa ja kertoo olevansa Aalon veli, Aalolle tulee mahdollisuus lähteä kotikylästä. Ja lopulta Aalo lähteekin kaupunkiin. Kaupunigssa kaikki on uutta ja ihmeellistä: teknologia on kehittynyttä ja sairauksiin on parannuskeinoja. Koti-ikävä vaivaa Aaloa ja hän haluaa palata takaisin kotiin, ”Kaukamaahan”, mutta onko hänellä oikeutta mennä kotiin ja muuttaa kylien elämäntapaa? Toisaalta kotikylään jäi myös ihana ja ymmärtäväinen Seeri…

Leinosen kieli on kaunista luettavaa ja hän kuvaa hyvin nuoren Aalon kasvua. Kirjan teemana on ennakkoluulot ja rohkeus kohdata uudet asiat. Aina se ei ole helppoa, mutta useimmiten, se on kuitenkin palkitsevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti