tiistai 31. lokakuuta 2017

Cline Ernest: Ready player one (2011, suom.2012)



Tämä kirja on odottanut pöydälläni pitkään lukemistaan, tarkalleen ottaen toukokuusta lähtien.. aina on jokin muu kirja mennyt eteen (siis sellainen, josta on kirjastossa monia varauksia ja, joka on siis pakko lukea hetimmiten). Yhdessä vaiheessa jo mietin, että kiinnostaakohan tämä kirja minua enää.

Mutta nyt kun olen kirjan lukenut, niin en voi muuta sanoa kuin WAU! Ready palyer one on henkeäsalpaavan jännittävä kertomus tulevaisuuden maailmasta, missä suurin osa pakenee kurjaa todellisuutta tietokonepeli OASIKSEEN. Myös nuori Wade Watss viettää lähes kaiken aikansa kirjautuneena OASIKSEEN, sillä hän käy siellä jopa koulua. JA hän kuuluu myös vannoutuneisiin munastajiin ja on osana Jahtia.

Jahti alkoi viisi vuotta sitten, kun OASIKSEN perustaja James Halliday, multimiljönääri ja erakko, kuoli. Halliday teki testamentin, jossa se, joka löytää OASIKSESTA hänen itsensä piilottaman pääsiäismunan, perii koko Hallidayn valtavan omaisuuden sekä oikeudet OASIKSEEN. Munan löytämiseksi etsijöiden täytyy selvittää vihjeet ja löytää kolme avainta, Kupariavain, Jadeavain ja Kristalliavain, päästäkseen aina seuraavalle tasolle ja porteista läpi. Koko Jahti ja vihjeet perustuvat Hallidayn oman lapsuuden suosikkeihin: 80-luvun populaarikulttuuriin.

Wade on perehtynyt tarkasti 80-lukuun ja Hallidayn elämään viimeisen viiden vuoden aikana. Ensimmäisen vihjeen ja Kupariavaimen Wade selvittää kuitenkin osittain vahingossa ja siitä alkaa Jahdin huikea kilpajuoksu kohti OASIKSEN valtijuutta ja rikkauksia. Jahdissa on mukana myös IOI järjestö, jonka palkkalistoilla olevia nimitetään Kuutosiksi. IOI haluaa OASIKSEN itselleen muuttaakseen sen maksulliseksi ja samalla siitä tulisi todellisessa maailmassa monopoliasemassa oleva yritys. Munastajat pilkkaavat kuutosia ja ovat perustaneet omia klaanejaan selvittääkseen vihjeet kohti munaa. Vain jotkut munastajat toimivat itsenäisesti, kuten Wade ja hänen ystävänsä Aech sekä Art3mis. Lopulta Jahti ulottuu jopa todelliseen maailmaan ja Wade saa huomata henkensä olevan vaarassa ihan oikeasti.

Tätä kirjaa lukiessa tuntui, että adrenaliinia erittyi paljon, koska Jahdin kilpajuoksu on kirjoitettu niin vetävästi. OASIS on Wadelle sekä muillekin jopa todellisempaa kuin todellinen maailma ja siksi tuntui mielenkiintoiselta koko ajan muistaa, että itse asiassa pelaajat istuvat paikoillaan omissa kodeissaan tai piilopaikoissaan. Koko OASIS on suuri illuusio, josta on tullut tärkeä osa monien arkipäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti