keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Camilla Läckberg: Noita (2017)



Läckberg on yksi niistä harvoista dekkaristeista, joita luen! Ja tämä johtuu nimenomaan hänen tarinankerronnantaidoistaan. Välttämättä itse rikos ja sen selvittäminen eivät aina ole täysin loogisia tai ovat hiukan ennalta-arvattavia (lähinnä syyllinen, ei niinkään motiivi), mutta Läckbergin henkilöhahmot ovat aivan ihania ja samaistuttavia <3  Päähenkilöinä ovat poliisitutkija Patrik Hedström ja hänen kirjailija-vaimonsa Erica. Erica kirjoittaa kirjoja vanhoista murhatapauksista haluten tuoda lukijoiden eteen elävän kuvan tapaukseen liittyvistä henkilöistä ja motiiveista. Samaan aikaan Patrikille tulee eteensä töissä uusi murha, joka jollakin tavalla liittyy juuri siihen tapaukseen, jota Erica on penkomassa. Muita päähenkilöitä ovat Patrikin työkaverit: pomo Mellberg, Paula, Göstä sekä vaimonsa kuolemaa sureva Martin ja toimistoa pyörittävä Annika.

Lackbergin uusin kirja Noita, on jo 10. kirja Fjällbacka-sarjasta. Erica ja Patrik viettävät lapsiperhearkea tyttärensä Majan ja kaksospoikiensa Noelin ja Antonin kanssa. Kuumen kesän rauhan rikkoo nelivuotiaan Nean murha. Nea löytyi samasta paiaksta kuin kolmekymmentä vuotta sitten murhattu Stella. Stellan murhasta syyllisiksi todettiin 13-vuotiaat tytöt, Helen ja Marie, joista Helen yhä asuu Fjällbackassa miehensä ja poikansa kanssa, mutta Marie on luonut uran Hollywoodissa. Nyt Marie palaa paikkakunnalle uuden elokuvan kuvauksiin. Monen mielessä herää kysymys, onko tämä sattumaa? Samaan aikaan turvapaikanhakijat aiheuttavat paikallisissa asukkaissa levottomuutta. Ja kun pienen tytön murha herättää entisestään huolta, niin vastaanottokeskus poltetaan vakavin seurauksin. Samaan aikaan Nean ja Stellan tapauksen yhteydessä, liikutaan myös 1600-luvun noitavainoissa, joissa Eliniä syytetään noidaksi ja hän joutuu oikeudenkäyntiin, jossa hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä syyttömänä.  Juuri tämän vuoksi Läckberg on rautaa: hän punoo juonen onnistuneesti yhteen ja siksi tekee mieli lukea kirjaa aina vain eteenpäin.

Noita on kertomus ennakkoluuloista, joita on ollut ihmiskunnan historiassa aina. Kirjassa keskitytään myös toiseen vakavaan asiaan: koulukiusaamiseen. Kirja päättyykin suureen tragediaan, joka jättää monelle ikuiset arvet Fjällbackassa.

Onneksi Läckberg on selvästikin suunnittelemassa kirjalle jatkoa, koska Noita loppuu siihen, kun Erica soittaa ambulanssin raskaana olevalle sisarelleen Annalle. Tuskin maltan odottaa uutta osaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti