sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär (2017)

Ruokarouvan tytär 
 ( https://otava.fi/kirjat/9789511284932/#.WSqg6evyjIU )

Olen lukenut kaikki Mustosen Syrjästäkatsojan tarinat ja tein heti varauksen tähän uusimpaan. Täytyy kuitenkin myöntää, että en odottanut sitä vesi kielellä ja malttamattomana, enempi se oli pikemminkin tapa: kun olen lukenut aiemmat osat, niin luenpahan myös tämän uusimman. Kirjat sinänsä ovat ihan ok luettavaa, eivät huonoja, mutta eivät parasta, mitä olen lukenut.

Ruokarouvan tyttäressä seurataan Ida Erikssonin tyttären Kirstin elämää 1920-luvun Suomessa ja Pariisissa. Aiempien osien tapaan myös tässä kirjassa vilahtelee joukko tuttuja kulttuurivaikuttajia. Tällä kertaa liikutaan runouden ja Tulenkantajien maailmassa. Kirjassa ovat mukana mm. Olavi Paavolainen,Yrjö Jylhä ja Katri Vala. Kirsti pääseekin runoilijoiden kanssa läheisiin tekemisiin, sillä hänen kasvattisisarensa Alli opiskelee yliopistossa runon lausuntaa. Kirsti itsekin opiskelee yliopistolla ranskaa, vaikka viihtyykin paremmin Miilin hattu- ja ompeluliikkeessä suunnittelemassa ja ompelemassa uusia hattuja ja pukuja.

Kun suuri suru koskettaa koko Erikssonien perhettä päättää Kirsti (osittain äitinsä ja Viivi-tädin pakottaman) matkustaa Ranskaan kieltä oppimaan. Pariisissa suunnitelmat kuitenkin muuttuvat heti ja Kirsti päätyy Coco Chanelille ompelijaksi. Pariisissa Kirsti myös tapaa pitkästä aikaa karjalaisen Iivon, johon tutustui jo aiemmin näytelmäkiertueella Suomessa.

Enni Mustosen kirjat ovat mainiota luettavaa historiallisten romaanien ystäville. Tämä viimeisin osa oli minusta kaikkein ”tapahtumarikkain” ja senpä vuoksi myös kaikkein viihdyttävin. Kirsti on päähenkilönä erilainen kuin äitinsä Ida, sillä Kirsti on modernimpi ja ottaa aktiivisesti osaa tapahtumiin. Hän ei ole enää pelkkä syrjästäkatsoja. Sarja näköjään jatkuu vieläkin ja varmaankin tulen lukemaan myös jatko-osat.


ps. onneksi enää ei (toivottavasti ainakaan) hyväksytä sellaisia pomoja kuin 1920-luvulla…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti