sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Kiera Cass - Valinta-sarja



Kiera Cass- Valinta-sarja (2012-2014, suom. 2016-2017)





Joskus sitä vain valitsee luettavan kirjan pelkän kansikuvan perusteella. Kiera Cassin Valinta-sarja oli nimenomaan sellainen, kun ensimmäisen osan lainasin kirjastosta vuosi sitten. Kirja vaikutti sopivan hömpältä, koska joskus sitä vain tarvitsee kevyttä luettavaa.

Sarja ei myöskään tuottanut pettymystä! Oikeastaan se on melkein kuin joskus Unelmien poikamies –sarja (en ikinä tosin ole katsonut sarjaa). Sarjan päähenkilö on nuori 17-vuotias America, joka asuu nykyisen Yhdysvaltojen päälle rakentuneen uuden valtion Illean valtakunnassa. Illea jakaantuu eri aluksi seitsemään eri kastiin,ja America perheineen kuuluu viitoskastiin. Kastit määrittävät koko ihmisen elämän, ja viitoskastissa olevat kuuluvat taiteelliseen ryhmään. On hyvin harvinaista, että kasteista olisi mahdollista kohota ylemmäs kohti yltäkylläistä elämää, jota ykköset, kakkoset ja kolmoset elävät.

Kuitenkin on eräs mahdollisuus, joka koskettaa kaikkia tyttöjä: Valinta. Illean prinssille haetaan puolisoa tavallisten kansalaisten joukosta, ja kaikki sopivan ikäiset pääsevät osallistumaan Valintaan. Kuninkaanlinnaan valitaan 35 tyttöä kilpailemaan prinssi Maxonin sydämestä.

America ei kuitenkaan ole innoissaan tilaisuudesta, koska on rakastanut ja seurustellut jo kaksi vuotta alempaan kastiin kuuluvan Aspenin kanssa. Kuitenkin Valinta osuu Americaan. Aluksi kauhuissaan ja koti-ikävää potiessaan, hän joutuu huomaamaan, että ehkä prinsessaksi tuleminen ei olisikaan niin kamalaa, ehkä hän voisi vaikuttaa valtakunnan asioihin ja auttaa hädänalaisia. Vaikka American elämä muuttuu kertaheitolla päälaelleen, niin ensirakkaus on kuitenkin voimakasta. Voiko hän unohtaa Aspenin, varsinkin kun Aspen pääsee linnaan vartijaksi, ja he kohtaavat päivittäin?

Kuninkaan linnassa asuessaan America joutuu myös huomaamaan, että kaikkia ei miellytä hänen mielipiteensä oikeudenmukaisuudesta, ei varsinkaan kuningasta, Maxonin isää. Illea ei myöskään ole niin turvallinen kuin America on luullut, sillä sekä pohjoisessa että etelässä nousevat kapinallisten joukot, joilla näyttäisi olevan sama tarkoitus, mutta eri keinot: tuhota kuninkaan valta.

Kirjasarja on ihanaa luettavaa, ja Cass kirjoittaa vetävästi. Ehkä juoni on hitusen arvattava, mutta tässä tapauksessa se ei edes minua haittaa. Tätä kirjaa lukee hyvillä mielin ja suosittelen sitä kaikille, jotka haluavat kevyttä luettavaa. Ja huolimatta keveydestä, niin kirjoissa myös kritisoidaan yhteiskuntaa ja eriarvoisuutta. Varsinkin kirjasarjan toisessa osassa, Eliitissä, Illean perustajan päiväkirjat olivat kuin suoraan nykypolitiikasta. Hyvin mielenkiintoista siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti