perjantai 1. syyskuuta 2017

John Boyne: Poika vuoren huipulla (suom. 2017)




Poika vuoren huipulla kertoo nuoresta, Ranskassa syntyneestä pojasta, Pierrotista. Pierrot jää orvoksi juuri ennen toisen maailmansodan puhkeamista ja päätyy asumaan tätinsä luokse Itävaltaan erään tietyn vuoren päällä olevaan taloon. Talon isäntä on harvoin paikalla, mutta kun hän on, ovat kaikki varpaisillaan. Pierrot joutuu muuttamaan nimensä Pieteriksi ja hänen tätinsä käskee olemaan mainitsematta ikinä juutalaista lapsuudenystävä Anshelin nimeä.

Pieter kasvaa toisen maailmansodan aikana nuoreksi mieheksi, joka haluaa olla peloton ja saada kunnioitusta. Hän joutuu talon isännän lumoihin ja uskoo sokeasti natsiaatteeseen. Pieter asuu talossa vuoren huipulla, eristäytyneenä muusta maailmasta, ja lapsen viattomuus karisee vähä vähältä pois. Kun toisen maailmansodan ratkaisu on selvä, Pieter saa neuvon. Hänen ei tulisi koskaan esittää, ettei muka tiennyt, mitä tapahtui vuoren huipulla ja mitä siellä suunniteltiin, koska se olisi rikoksista suurin.

Poika vuoren huipulla on aivan yhtä ihana kirja, kuin Poika raidallisessa pyjamassa. Tosin nyt Pieterin naiivius on helpommin selitettävissä, koska hänen ainoat kontaktinsa ovat korkea-arvoiset natsit. Edes hänen tätinsä ei pysty suojelemaan Pieteriä aatteelta. Kirjassa Pieter tuntee vetoa luokkakaveriinsa Katarinaan, joka tuo kirjaan hyvän tasapainon. Katarina ei hyväksy natseja saatikka heidän tekemisiään, mutta Pieterin on vaikea ymmärtää tätä asiaa. Miksei muka Hitler jugendin uniformu herätä ihailu Katarinassa? Katarinan suhtautuminen Pieteriin tuo hyvin esiin sen, kuinka vahvasti PIeter uskoo natsiaatteeseen, vaikkei lopulta kuitenkaan halua ajatella kaikkia kauheuksia, mitä natsit aiheuttivat, ennen kuin on vasta pakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti