sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Tittamari Marttinen: Nainen, joka söi Napoleonin: arjen ilojen ylistys(2015)



Tittamari Marttinen on enemmän tunnettu kenties lasten ja nuortenkirjailijana, vaikka on häneltä ilmestynyt kirjoja myös aikuisille. Itse en ole aiemmin lukenut yhtään hänen kirjaansa, vaikkakin hänen lapsille ja nuorille suuntaamansa kirjasarjat ovatkin nimeltään tutuja mm. Viivi Pusu ja Leon lemmikkiuutiset.

Nainen, joka söi Napoleonin: arjen ilojen ylistys koostuu pienistä, muutaman sivun mittaisista tarinoista. Nimensä mukaisesti Marttinen kiinnittää huomiota arkisiin, pieniin asioihin muun muassa sateessa juoksemiseen ja karkkipiiloihin. Kirjasta välittyvä tunnelma on kiireetön ja nautiskelevat: juuri tämän tapainen kirja tulisi lukea sunnuntaisin. Itseäni tosin hiukan ärsytti tuo ”arjen ilojen ylistys”, koska Marttinen puhuu niin paljon matkustamisesta ja, kuinka Pariisissa tai Tukholmassa, voi nauttia kahvia tai pistäytyä taidegalleriaan. Hän myös kuvailee, kuinka ihanaa on pistäytyä espressolle Helsingissä johonkin kahvilaan. En voi välttyä siltä, että kirjasta välittyy elitistinen kuva. Tuo ei kuitenkaan liene kaikkien arjessa tapahdu kovin usein. Toisaalta hän nimenomaan muistuttaa arjen pienien asioiden nauttimisesta ja itsensä hemmottelusta. Jos palkitsee itsensä pienellä herkulla tai muulla nautinnolla, siitä on aivan turha kokea syyllisyyttä! Jokaisen omassa arjessa pienet luksushetket voivat olla erilaisia.


Kirjaa oli mukava lukea, vaikkakin sen lukeminen oli yllättävän hidasta (sivuja ei kuitenkaan ole kuin 189). Kenties kirjan verkkainen tahti siirtyi myös lukemiseen ja kyllä sitä välillä itsensä kuvitteli pieniin, viihtyisiin kahviloihin nauttimaan kiireettömästä aamupäivästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti