perjantai 11. elokuuta 2017

Andy Weir: Yksin Marsissa (2015)


Pitkästä aikaa scifiä! Tykkään kyllä scifi-sarjoista ja elokuvista (niissä kun ei ole sitä tylsää dramatiikkaa koko ajan), mutta kirjallisuuden osalta luen scifiä aivan liian vähän. Suurin piirtein Linnunradan käsikirja liftareille ja sen jatko-osat ovat ainoita scifi-kirjoja, joita olen pitkään aikaan lukenut.

Mutta nyt korjasin tätä puutetta hiukan. Kävin katsomassa kirjasta tehdyn elokuvan silloin muutama vuosi sitten ja pidin leffasta paljon. Kirjan luin kuitenkin vasta nyt. Lyhykäisyydessään tarinahan menee niin, että Marsiin on voitu lähettää ihmisiä jo jonkin aikaa tutkimusretkille. Ares 3 operaatio joudutaan kuitenkin keskeyttämään myrskyn vuoksi ja retkikunta evakuoidaan Marsista jo kuudennen päivän jälkeen. Yksi retkueen jäsenistä, Mark Watney, loukkaantuu ja lentää tuulen mukana kauas ryhmästä. Muu ryhmä luulee Markin kuolleen ja lähtee pois Marsista. 

"Olen melkoisessa kusessa. 
Tämä on harkittu mielipiteeni."
Mark ei ole kuitenkaan kuollut ja siitä alkaa selviäminen Marsin olosuhteissa. Apunaan Markilla on oma nokkeluutensa, koulutuksensa (hän on insinööri ja botanisti) sekä huumorinsa. Myös Nasa huomaa satelliittikuvista Markin olevan yhä hengissä ja Nasa auttaa yksinäistä astronauttia parhaan kykynsä mukaan. Koko maapallo seuraa pelastusoperaatiota henkeään pidätellen.

Yksin Marsissa on loistava scifi-kirja, koska se perustuu nykytieteeseen eli kaikki on ainakin teoriassa mahdollista (tai ainakin melkein kaikki). Välillä tosin teksti on teknistä ja matemaattista, joten väsyneenä kirjaa ei kannata lukea. Kirjan huumori on kuitenkin loistavaa ja sitä on ripoteltu sopivasti pitkin kirjan sivuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti