perjantai 21. heinäkuuta 2017

Jeffrey Archer: Vain aika näyttää (2016)

Ah, mikä ihana lukukokemus! Tuntuu, että siitä on aikaa, kun on lukenut sukutarinaa viimeksi. Olin jo pitkään pohtinut ja pyöritellyt käsissäni Archerin kirjaa, mutta en ottanut sitä luettavakseni. Kun sitten kaksi asiakasta peräjälkeen suosittelivat kirjaa, otin sen mukaani. Ja miten nautinkaan kirjan lukemisesta! Välillä toivoi, ettei kirja loppuisi ollenkaan, mutta sarja on suunniteltu peräti seitsenosaiseksi.

Ensimmäinen osa alkaa 1920-luvulta ja siinä seurataan nuoren Harry Cliftonin kasvua pojasta nuoreksi mieheksi. Harry on uskonut koko elämänsä olevansa salaperäisesti kadonneen satamatyöläisen Arthur Cliftonin poika. Sitä kautta Harrykin tahtoo satamaan ahtaajaksi niin kuin isänsä ja enonsa. Kuitenkin Harryn kaunis lauluääni herättää kirkkokuoronjohtajassa kiinnostusta ja äänensä avulla Harrylle avautuu täysin uudenlainen tie: opiskelujen tie. Uutteran äitinsä Maisien, hyvän ystävänsä vanhan Jackin ja kannustavien opettajien avulla, Harry saa stipendin kouluun ja tutustuu siellä Giles Barringtoniin. Gilesin isä, Hugo Barrington, omistaa laivaliikenneyhtiön, jossa Arthur oli töissä. Tarinan edetessä käy kuitenkin ilmi, että Hugo tietää, mitä Arthurille tapahtui. Lisäksi hän saattaa olla jopa Harryn isä.  

Kirja alkaa Harryn näkökulmasta, mutta vaihtuen sitten mm. Maisien ja Hugon näkökulmasta kerrotuksi. JA koko ajan tarinassa vuodet vierivät kohti toista maailmansotaa. Aluksi vei hiukan aikaa tottua, että muutamassa sivussa saatettiin mennä useampi vuosi eteenpäin. Lisäksi Englannin koulujärjestelmä on itselleni täysin vieras, niin stipendiaatit, vapaaoppilaat ja koulutasot tuntuivat aluksi vierailta. Eniten nautin kuitenkin siitä, että Archer ei pidä lukijaansa tyhmänä, vaan paljastaa sopivalla tavalla lukijalle tietoja.

Ihana kirja! Suosittelen lämpimästi J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti