torstai 6. heinäkuuta 2017

Tuutikki Tolonen: Mörkövahti (2015)



Yleensä kirja valitaan juonen ja tekstin mukaan, mutta tässä tapauksessa valitsin kirjan myös kuvien ja kuvittajan mukaan. Tuutikki Tolosen Mörkövahti-kirjan kuvittajan toimii Pasi Pitkänen, joka on kuvittanut mm. Kepler62 –sarjan. Pitkäsen kuvat ovat aivan ihania; tunnelmallisia ja ne tukevat hyvin kirjailijoiden tarinoita.

Mörkövahti-kirjassa pääosassa on Hilla (11 v., Kaapo (9 v.) ja Maikki (6 v, 4 kk). joiden äiti on voittanut arvonnassa pääpalkinnon eli matkan täysihoidolla Lappiin. Näkymätön Ääni, joksi lapset isäänsä kutsuvat, on työmatkalla (jälleen), mutta tulossa kotiin. Arvonnan järjestäjät ovat kuitenkin järjestäneet lapsille vahdin eikä ihan mitä tahansa vahtia, vaan aidon mörön! Se pölisee ja haisee maakellarilta ja nukkuu siivouskomerossa (”tosin möröt eivät nuku” kommentoisi Maikki).

Pian lapsille selviää, että mörköjä on lähetetty myös muiden lastenvahdeiksi ja kaikkien vanhemmat ovat voittaneet pääpalkinnon eli Lapin matkan. Kuka on kaiken takana? Kaapo lainaa kirjastosta oikean mörköaiheisen kirjan, josta selviää mm. mörköjen luonnollinen elinympäristö eikä se todellakaan ole siivouskomero. Varoituksia tulee myös muualta nimittäin Maikin sininen, puhuva kylpytakki varoittaa lapsia ja käskee heidän lähteä kotoa. He pystyttävät leirin metsän reunaan, minne he kutsuvat myös muita lapsia, joilla on mörköjä. Leiristä tuleekin mörköjen vapautusleiri. Näkymätön ääni on muuttunut jälleen näkyväksi ääneksi ja on leirin vastuuntuntoinen aikuinen. Yhdessä he löytävät reitin mörköjen kotiin maan alle, ja katselevat, kun möröt yhdessä ketjussa katsovat kiven sisään. Mutta minne kummaan Maikki livahti?

Mörkävahti kirjalle on tullut jatko-osa Mörköreitti, joka odottaa yöpöydälläni lukemista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti